Η Αμφίπολις, η Σόφια και οι.. Θράκες!

Thracian 

Καθώς, το αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην Αμφίπολη, στον ευρύτερο αρχαιολογικό και ιστορικό ορίζοντας γίνονται πράγματα, για τα οποία οι Έλληνες επιστήμονες ελάχιστα ενδιαφέρονται να παρέμβουν και να παρατάξουν τα τυχόν επιχειρήματά τους.

Αφορμή για το σχόλιο έδωσε η πρόσφατη εκπομπή του BBC για την Φιλιππούπολη, στη Βουλγαρία, και τις ευρείας εκτάσεως ανασκαφές που πραγματοποιούνται εκεί. Ανασκαφές, που έχουν προκαλέσει την οργή πολλών βουλγάρων αρχαιολόγων για τον τρόπο που πραγματοποιούνται –βιαστικά- με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμα στοιχεία.

Εκτός αυτού όμως, στη διάρκεια του φιλμ, η επικεφαλής αρχαιολόγος υποστηρίζει ότι τα περισσότερο προ-ρωμαϊκά αντικείμενα που βρέθηκαν, από αγάλματα ως κοσμήματα, ανήκουν στον πολιτισμό των «Θρακών» και δεν είναι Ελληνικά, σε ένα χώρο που ακόμη και το αρχαίο όνομά του είναι Ελληνικό.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο στη γειτονική Βουλγαρία «περνά» η άποψη του καθηγητή Αλεξάντερ Φολ (συμβούλου του κομμουνιστή Προέδρου Τ. Ζίβκοφ) που όσο ζούσε προσπαθούσε να περάσει την άποψη περί ύπαρξης «πολιτισμού των Θρακών» αλλά και «Μεσογειακού πολιτισμού» και όχι «Ελληνικού».

Οι μαθητές του και μαζί, νεώτεροι ιστορικοί και αρχαιολόγοι στη Βουλγαρία, που βρίσκονται γύρω από την έκδοση «ΟΡΦΕΑΣ» υποστηρίζουν ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι η Ορφική διδασκαλία και ότι άλλο περιλαμβάνεται στην αρχαιολογία της περιοχής αρχομένη από τα παράλια του Αιγαίου και ως τον Δούναβη, ανήκει στον πολιτισμό των Θρακών. Πολιτισμό, λένε, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πάντως όχι Ελληνικά.

Φυσικά αρνούνται να δεχθούν (όπως και οι σκοπιανοί γείτονές τους) την ύπαρξη Ελληνικής γραφής, σχεδίων, τελετών, μνημείων και ναών, όλα κατασκευασμένα από Έλληνες.

Το σημείωμα αυτό, δεν έχει σχέση με «εθνικιστικές κορώνες». Έχει σχέση με την επιστημονική πραγματικότητα που παραβιάζεται βάναυσα, προκειμένου να δημιουργηθεί η κατάλληλη πλατφόρμα ώστε να στηριχθούν μελλοντικά διεκδικήσεις και γεωγραφικές ανατροπές. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι οι Έλληνες ερευνητές κι επιστήμονες θα έπρεπε να απασχολούνται περισσότερο με την τύχη των εκτός Ελλάδας, λειψάνων του Ελληνικού πολιτισμού.

Ο Δραγουμάνος

Related posts:

Comments