πΓΔΜ: επιχειρεί να αξιοποιήσει το momentum

Greece_Skopjie

«Η θέση της Ελλάδας για μία ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes) κρίνεται ως μη αποδεκτή, μη λογική και εκτός της βασικής αρχής περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, σχολιάζοντας σχετικές αναφορές του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σχετικά με τις αναφορές του κ. Βενιζέλου ότι η ΠΓΔΜ έχει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από αυτό της ονομασίας, όπως οι εύθραυστες διεθνοτικές σχέσεις, η διαφορά με τη Βουλγαρία για ζητήματα εθνικής ταυτότητας και γλώσσας, προβλήματα λειτουργίας του κράτους δικαίου και ελευθερίας του Τύπου κ.α., ο κ. Πόποσκι ανέφερε ότι τα ζητήματα αυτά προβάλλονται σκόπιμα από την ελληνική πλευρά για να μην υπάρξει ενασχόληση με το θέμα του ονόματος.

«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα, σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, έχει άλλες προτεραιότητες, θέλει να αποφύγει να ασχολείται με το ζήτημα της ονομασίας και ο καλύτερος δυνατός τρόπος για κάτι τέτοιο, είναι η αναζήτηση επιχειρημάτων αλλού» ανέφερε ο κ.Πόποσκι.

«Κανένα από αυτά τα επιχειρήματα δεν είναι έγκυρο, διότι όσον αφορά το ΝΑΤΟ, το 2008 η Συμμαχία συμπέρανε ότι, με εξαίρεση του επιβεβλημένου ζητήματος της ονομασίας, το οποίο δεν αποτελεί τυπικό κριτήριο που έχει τεθεί από το ΝΑΤΟ, πληρούμε όλα τα απαραίτητα κριτήρια, ενώ όσον αφορά την πορεία προς την ΕΕ, επί έξι πλέον κατά σειρά χρόνια, συμπεριλαμβανομένης και της φετινής χρονιάς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπέρανε ότι έχουμε εκπληρώσει όλα τα κριτήρια για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο πλέον απλός ορισμός μιας τέτοιας προσέγγισης, είναι η διαμόρφωση νεφελώδους κλίματος και η αποφυγή ανάληψης ευθυνών, καθώς και έλλειψη βούλησης να ξεπεραστεί το επιβληθέν ζήτημα» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Είναι εμφανές ότι τα Σκόπια επιχειρούν μετά και τις πρόσφατες «ανησυχητικές» δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ για «Νατοϊκό κενό στα Βαλκάνια», να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή ποιότητα κι ποσότητα δεσμεύσεων για το «ξεπάγωμα» των σχετικών αποφάσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που θα τους επιτρέψει την ένταξή τους στην πρώτη και την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη δεύτερη, σε βάρος των πάγιων ελληνικών θέσεων.

O Δραγουμάνος

Related posts:

Comments