Ψωνίζουν… Ιστορία με τα «ψιλά» του Μεγαλέξανδρου

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΚΟΠΙΩΝ: Η ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΟΥΣ ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΣ ΤΟΥ

1Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Σκοπίων εγκαινιάστηκε τον περασμένο Οκτώβρη με εκθέματα κακόγουστα κέρινα ομοιώματα.

Με τα… ψιλά του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου επιχειρούν να στήσουν τα Σκόπια δική τους «αρχαία μακεδονική ιστορία».Μετά τα 15 κακόγουστα κέρινα ομοιώματα σε… χολιγουντιανή εκδοχή των πιο σημαντικών προσωπικοτήτων της αρχαίας Μακεδονίας και τα αντίγραφα γνωστών μνημείων της ίδιας περιόδου από άλλες χώρες, που ήταν το «κλου» των εγκαινίων του νέου Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στα Σκόπια, τον περασμένο Οκτώβριο, ήρθε να προστεθεί ακόμη ένα επεισόδιο.

Από την περασμένη Τρίτη σε μια αίθουσα του μουσείου τοποθετήθηκε μια συλλογή για την αρχαία Μακεδονία με τον βαρύγδουπο τίτλο «Τα χρυσά προσωπεία των Μακεδόνων βασιλέων».

Η συλλογή αυτή, με 62 εκθέματα, επιλέχθηκε να παρουσιαστεί για προφανείς λόγους ως μια προσπάθεια εξαγωγής «αρχαίας μακεδονικής ιστορίας», από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι και τον Νοέμβριο στο Celtic-Roman Museum στο Μάντσινγκ της Βαυαρίας υπό τον τίτλο «Το χρυσό προσωπείο (μάσκα) του άγνωστου Μακεδόνα βασιλιά», όπως αναφερόταν και στη σχετική αφίσα που εξέδωσε το γερμανικό μουσείο.

Νεκρική μάσκα που βρέθηκε το 2002 αποδίδεται στον… άγνωστο Μακεδόνα βασιλιά.

Όμως τώρα στα Σκόπια… μεταλλάχθηκε και η ίδια ακριβώς συλλογή παρουσιάζεται με τον τίτλο «Τα χρυσά προσωπεία (μάσκες) των Μακεδόνων βασιλέων». Όσο για τα χρυσά προσωπεία, είναι μια νεκρική μάσκα, ένα εύρημα από το νεκροταφείο της αρχαίας ελληνικής πόλης Λυγκηστίς ή Λυχνίτης ή Λυχνιδός στην Οχρίδα. Βρέθηκε το 2002 στον τάφο ενός αγοριού και χρονολογείται από την ύστερη αρχαϊκή-πρώιμη κλασική περίοδο (τέλη 6ου-αρχές 5ου αιώνα π.Χ.) καθώς και ένα χρυσό «γάντι», τα οποία ο «εθνικός αρχαιολόγος» της ΠΓΔΜ, Πάσκο Κούζμαν, φρόντισε να αποδώσει σε… άγνωστο Μακεδόνα βασιλιά.

Νόμισμα με την κεφαλή Μεγαλέξανδρου στη μία όψη και με την ελληνική επιγραφή «Αλεξάνδρου βασιλέως» στην άλλη.

Αυτά βέβαια πριν ο επικεφαλής της αρχαιολογικής υπηρεσίας της ΠΓΔΜ και εμπνευστής του περίφημου σχεδίου εγκατάστασης των αγαλμάτων που αναπαριστούν αρχαίους Μακεδόνες, στο κέντρο της πόλης των Σκοπίων, καταδικαστεί στις αρχές του καλοκαιριού σε τρία χρόνια φυλάκιση για εμπλοκή σε υπόθεση… αρχαιοκαπηλίας. Από την πλευρά τους Έλληνες αρχαιολόγοι εκφράζουν πολλές ενστάσεις για αυτούς τους ισχυρισμούς περί Μακεδόνων βασιλέων στην αρχαία Λυχνιδό στην Οχρίδα.

Για να υποστηριχτεί αυτή η… βουτιά στους αρχαίους Μακεδόνες βασιλείς, η διευθύντρια του μουσείου Βέσελα Τσεστόεβα, γνωστό κομματικό στέλεχος του κυβερνητικού VMRO-DPMN, περιέλαβε στη συλλογή και δύο αρχαία μακεδονικά χρυσά νομίσματα (στατήρες).

Σκοπιμότητες

Το ένα από την εποχή του Φιλίππου του Β’, που στη μία πλευρά απεικονίζει τον Μακεδόνα βασιλιά πάνω σε ένα άρμα με το οποίο κέρδισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στην άλλη φέρει το κεφάλι του Απόλλωνος. Το δεύτερο νόμισμα φέρει στη μια πλευρά την κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και στην άλλη τη θεά Αθηνά Νίκη με την ελληνική επιγραφή «Αλεξάνδρου βασιλέως». Απτά δείγματα όλα τα παραπάνω του ενιαίου ελληνικού πολιτισμού.

Αν διαβάσει όμως κανείς πώς περιγράφεται στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του μουσείου η «κλασική περίοδος στη Μακεδονία» από την έναρξη του 5ου αιώνα π.Χ. μέχρι τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 π.Χ., θα διαπιστώσει ότι αποφεύγεται -προφανώς σκόπιμα- οτιδήποτε έχει σχέση με ελληνική ιστορία και ελληνικό πολιτισμό. Να σημειωθεί ακόμη ότι εκατοντάδες τέτοιοι χρυσοί στατήρες περιλαμβάνονται στις συλλογές των ελληνικών αρχαιολογικών μουσείων.

Όμως ούτε τα κέρινα ομοιώματα των πρωταγωνιστών της ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας ούτε αντίγραφα σαρκοφάγων, όπως αυτό της «Σαρκοφάγου της Σιδώνος» που δώρισε στα Σκόπια η τουρκική κυβέρνηση, ούτε περίεργες κατασκευές με μακεδονικές άμαξες που περιλαμβάνονται στα εκθέματα του νέου «Αρχαιολογικού Μουσείου της Μακεδονίας» μπορούν να τεκμηριώσουν σοβαρά την όποια… βουτιά στην αρχαία Μακεδονία επιχειρείται από τη Βέσελα Τσεστόεβα με τις ευλογίες του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ , Έθνος της Κυριακής

Related posts:

Comments