Τα μυστικά της Αμφίπολης και ο άγνωστος σκελετός

amphipoli

 

Στην Ντίνα Σύρπου

Ο «γόρδιος δεσμός» της Αμφίπολης θα λυθεί μέσα από τη μελέτη της ιστορικής διαδρομής του ίδιου του ταφικού συγκροτήματος. Τα κομμάτια που λείπουν από το δυσεπίλυτο αρχαιολογικό παζλ θα συμπληρωθούν μόνο μέσα από την προσεκτική έρευνα των διαφορετικών φάσεων αυτού του οικουμενικού μνημείου και όχι από την απλή ανάλυση του σκελετικού υλικού.

Αυτός τουλάχιστον είναι ο «δρόμος» που επέλεξε η επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη για την ερμηνεία του «μεγάλου μυστικού» της Αμφίπολης και την ιστορική τεκμηρίωση των ευρημάτων. Μιλώντας μάλιστα αποκλειστικά στη Realnews, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών δηλώνει ξεκάθαρα: «Σημασία έχει το μνημείο και όχι οι… σκελετοί».

«Το μνημείο αυτό “μιλάει” από μόνο του και πρέπει να μπορούμε να το διαβάσουμε. Όποιος ξέρει, όποιος μπορεί…», σημειώνει με έμφαση η Κατερίνα Περιστέρη. «Πρέπει να εστιάσουμε στο ίδιο το μνημείο και όχι στα κόκαλα, που για μένα δεν σημαίνουν πολλά. Δεν μπορείς να χρονολογήσεις από τους νεκρούς. Για μένα οι σκελετοί δεν έχουν νόημα. Αποπροσανατολίζουν την έρευνα. Στο ίδιο το μνημείο θα βρούμε τις απαντήσεις. Αυτό πρέπει να ψάξουμε».

Ύστερα από μία μακρά περίοδο σιωπής, η Κατερίνα Περιστέρη δέχεται να μιλήσει για όλους και όλα. Απαντά στους επικριτές της, διατυπώνει τις εκτιμήσεις της, εκφράζει την πικρία της, περιγράφει τα συναισθήματά της για τις βολές που δέχθηκε, με αιχμή την πολιτική «εμπλοκή» στην ανασκαφή, πάνω από όλα όμως μας δίνει το «στίγμα» των ερευνών που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.

Μπορεί οι σκελετοί να ήταν κατάλοιπα θυσιών, μπορεί να προέρχονται ακόμη και από αρχαιοκάπηλους. Άλλωστε, το σκελετικό υλικό δεν βρισκόταν σε ένα σημείο.

Ποιος είναι ο κύριος νεκρός; Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι σκελετικού υλικού από τον νεκρό που βρέθηκε πιο χαμηλά από τους υπόλοιπους, δηλαδή κοντά στο δάπεδο, και ανήκει σε έναν κοντούλη 1,60μ. και αυτού, όμως, τον σκελετό τον είχαν ανακατέψει οι τυμβωρύχοι.

Και έπειτα, αν πράγματι ήταν πολύτιμος ο νεκρός, μπορεί ακόμη και να τον είχαν πάρει.

 

«Πρόκειται για ένα ταφικό συγκρότημα, όπως το χαρακτηρίζω εγώ, με μοναδικό οικουμενικό χαρακτήρα, αφού έχει πολιτισμικά στοιχεία από τη Μακεδονία, την Ασία και την Αίγυπτο», υπογραμμίζει η κ. Περιστέρη. «Eίναι σίγουρο ότι η παραγγελία που δόθηκε ήταν για την ταφή ενός πολύ σημαντικού ατόμου. Όλοι αυτοί οι τόνοι μαρμάρου για να μεταφερθούν από τη Θάσο στην Αμφίπολη κόστισαν τεράστια ποσά. Στο μνημείο εξάλλου είναι βέβαιο ότι γίνονταν τελετές για τον αφηρωισμένο νεκρό. Είναι δυνατόν να ήταν ένας απλός νεκρός;».

 

 

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

 

Peristeri

Realnews

Related posts:

Comments