Το βυζαντινό «κόσμημα» της Παλιάς Μητρόπολης της Βέροιας

Agia BarbaraΗ Αγία Βαρβάρα, τοιχογραφία του πρώτου μισού του 13ου αιώνα στην Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας

Κεντρική θέση στην παρουσίαση της εξέλιξης των εργασιών στα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ έργα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, σύμφωνα με την προϊσταμένη της, Αγγελική Κοτταρίδη, έχει η Παλιά Μητρόπολη Βέροιας. «Κορυφαίο των βυζαντινών μνημείων των Βαλκανίων» το χαρακτήρισε, ενώ υπογράμμισε ότι δεν έχει ακόμη τη θέση που της ανήκει στη συλλογική συνείδηση και την ιστορική μνήμη, «αν και πρόκειται για ένα ζωντανό μνημείο εκπληκτικής ζωγραφικής και μια κιβωτό μνήμης». Μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με την καταξιωμένη αρχαιολόγο, θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και θα μπορέσει να ανοίξει για το κοινό το κτίριο – «κόσμημα».

Iστορικό

Το 1430 η Βέροια καταλαμβάνεται από τους Οθωμανούς, όμως η μητρόπολη θα παραμείνει χριστιανική εκκλησία για δύο αιώνες. Ο μεγάλος σεισμός που θα συνταράξει την πόλη θα σταθεί η αιτία να χαθεί το νότιο κλίτος της. Καθώς το εκκλησίασμά της πλέον δεν είναι τόσο εύρωστο, η εκκλησία μετατρέπεται τότε σε τζαμί. Ο Χριστός δίνει τη θέση του στον Αλλάχ, θέση που είχε πάρει αιώνες πριν από τον Διόνυσο άγριο, το όνομα του οποίου όμως δοξολογούν ακόμη από τους αρχαίους κίονες που ενσωματώθηκαν στη βυζαντινή βασιλική οι δούλοι που απελευθερώθηκαν στη χάρη του, όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση της αρχαιολόγου. «Ελπίζουμε να αποκαταστήσουμε την ιστορική ισορροπία, δίνοντας πίσω στο κοινό αυτό το ζωντανό μνημείο της ιστορίας της πόλης», κατέληξε η κ. Κοτταρίδη ολοκληρώνοντας την ανακοίνωσή της στο 28ο ΑΕΜΘ.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα μεγάλα έργα που «τρέχουν» αυτήν την περίοδο, σε μεγάλο βαθμό μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ, από την Εφορεία, η κ. Κοτταρίδη ξεκαθαρίζει ότι το Μουσείο των Αιγών, εκτός απροόπτων, μέχρι τον προσεχή Αύγουστο θα έχει ολοκληρωθεί, ούτως ώστε από το Σεπτέμβριο να μπορεί να φιλοξενήσει εκθέσεις. Αντίστοιχα, το έργο του αγίου Παταπίου έχει ολοκληρωθεί, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα αποδοθεί στους επισκέπτες και το αρχοντικό της Πούλκως στη Σιάτιστα.

Αντίστοιχα, η «πονεμένη ιστορία» του Χουνκιάρ τζαμί στην Έδεσσα προχωρά. «Το Χουνκιάρ τζαμί, που κατασκευάστηκε πιθανότατα το 16ο αι., έχει σχεδόν εξαφανιστεί κάτω από παρεμβάσεις κακής ποιότητας και χειρότερης αισθητικής που έγιναν στη δεκαετία του ’60, αλλά και του ’90», υπογραμμίζει η κ. Κοτταρίδη.

Η απουσία της Κ. Περιστέρη

Ως προς την… απουσία της Κατερίνας Περιστέρη από το 28ο ΑΕΜΘ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους η κ. Κοτταρίδη, μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της, απάντησε: «Δε με αφορά. Δε με ρώτησε κανείς σας για τα βυζαντινά μνημεία που καταρρέουν και είναι τόσο σημαντικά. Κι εγώ, αν αισθανόμουν ότι δεν είχα προλάβει να δω κάποιο υλικό, δε θα ερχόμουν να το πω. Αυτό, όμως, είναι θέμα της κ. Περιστέρη. Το ΑΕΜΘ από τότε που ξεκίνησε μας έβαλε σε μια πολύ καλή σειρά, γιατί όλη τη χρονιά που δουλεύουμε έχουμε και κατά νου τι θα παρουσιάσουμε. Τώρα η κ. Περιστέρη ίσως να μας τα έχει πει όλα όσα είχε να πει και να μην έχει κάτι καινούργιο να προσθέσει», τόνισε με νόημα η ίδια.

Τη ίδια σχεδόν ώρα, η Κατερίνα Περιστέρη απαντούσε ως εξής σε αντίστοιχη ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Αποφασίσαμε να μη συμμετέχουμε στο φετινό συνέδριο, επειδή κρίνουμε ότι υπάρχει ανάγκη της συστηματικής μελέτης του ανασκαφικού υλικού, όλων των ειδικοτήτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, έτσι ώστε να υπάρχει η συμμετοχή μας στο επόμενο συνέδριο με πλήρη επιστημονικά συμπεράσματα».

Χάιδω Σκανδύλα, Αγγελιοφόρος

Related posts:

Comments