Ευρωβουλή: Ψήφισε έκθεση υπέρ Σκοπίων

_Macedonia_news

Παρά τις αντιδράσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε-με μεγάλη μάλιστα πλειοψηφία – την ετήσια έκθεση προόδου για την προενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ορίσει ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με την ένταξη της γειτονικής μας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνει,επίσης, ότι το ζήτημα της ονομασίας ( το οποίο χαρακτηρίζει «διμερές») δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την έναρξη διαπραγματεύσεων αλλά ότι πρέπει πάντως να έχει επιλυθεί προτού ολοκληρωθούν αυτές.

Παράλληλα, σε μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη η λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγό της χρησιμοποιείται δύο φορές για να περιγράψει τη βόρεια γείτονα μας. Συγκεκριμένα:

• Στην εισαγωγή, η έκθεση σημειώνει ότι « η περαιτέρω αναβολή (της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε) συμβάλλει στην αυξανόμενη ενόχληση της μακεδονικής κοινής γνώμης για τη στασιμότητα στην πορεία ένταξης στην Ε.Ε.»

• Στα συμπεράσματα, « καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να διεξαγάγει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 μια συζήτηση εις βάθος γύρω από την προοπτική της μακεδονικής ένταξης στην Ε.Ε»

Μάλιστα, στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Ευρωκοινοβούλιο αναφέρεται η φράση του εισηγητή της έκθεσης – και γνωστού για τα φιλοσκοπιανά αισθήματά του – Σλοβένου ευρωβουλευτή Ιβο Βάιγκλ : « Με τη σημερινή ψηφοφορία δίνουμε πλήρη υποστήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Μακεδονίας.»

δημοκρατία

 

Related posts:

Comments