«Από τις Αιγές στην Αμφίπολη»

Ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στην Λευκωσία

Macedonia_News

Η αρχαιολογία, αποτελώντας την ορατή πλευρά της ιστορίας, μας παρέχει αδιάψευστες μαρτυρίες για τους ανθρώπους, την καθημερινή ζωή, την θρησκεία, την κοινωνία και τον πολιτισμό της κάθε εποχής. Στην ημερίδα θα επιχειρηθεί η ανάδειξη σημαντικών πτυχών των αρχαιολογικών ερευνών και ανασκαφών σε περιοχές όπως η Βεργίνα, η Πέλλα, η Μακεδονία, καθώς και η συμβολή τους στην ιστορία, στον πολιτισμό και στην αρχαία ελληνική τέχνη γενικότερα. Ομιλητές είναι οι καθηγητές Κλασικής Αρχαιολογίας Χρυσούλα Παλιαδέλη, Ιωάννης Ακαμάτης και Σεμέλη Πινγιάτογλου και οι αρχαιολόγοι Δρ.Μαρία Λιλιμπάκη-Ακαμάτη, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων και Δρ. Γεωργία Καραμήτρου, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων. Συντονίζει ο Ακαδημαϊκός Μιχαήλ Τιβέριος.

Στην εισήγηση με θέμα τη Βεργίνα και τα αρχαία της, η Δρ. Χρυσούλα Παλιαδέλη θα παρουσιάσει επιλεγμένα ευρήματα που δηλώνουν την ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή από τις αρχές της 1ης προχριστιανικής χιλιετίας και υποστηρίζουν την ταύτιση της περιοχής με την κοιτίδα των αρχαίων Μακεδόνων, καθώς και του αρχαιολογικού χώρου με την παλιά πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου και βασιλική νεκρόπολη της δυναστείας των Τημενιδών, τις Αιγές, αντανακλώντας την έντονη βασιλική παρουσία στο εκτεταμένο νεκροταφείο και την οχυρωμένη πόλη.

Η Δρ. Μ. Λιλιμπάκη-Ακαμάτη και ο καθηγητής Ι.Μ. Ακαμάτης θα αναφερθούν στην Πέλλα, την πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου, πιθανότατα από το τέλος του 5ου αι. π.Χ., και στην καθημερινή και δημόσια ζωή, όπως αυτή γίνεται κατανοητή από τα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου και τα ανασκαφικά ευρήματα τα οποία εκτίθενται στο νέο αρχαιολογικό μουσείο. Η Πέλλα αναπτύχθηκε τάχιστα σε μεγαλούπολη και έγινε ένα από τα σπουδαιότερα πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά κέντρα της Ελληνιστικής εποχής.

Το Δίον, το θρησκευτικό κέντρο του μακεδονικού βασιλείου, είναι το θέμα που θα αναπτύξει η καθηγήτρια Σεμέλη Πινγιάτογλου. Ειδικότερα, το Δίον, τόπος πανάρχαιας λατρείας του Ολυμπίου Διός στους ανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου, αναδείχθηκε ως η ιερή πόλη των Μακεδόνων. Στα τέλη του 5ου αι. π.Χ., χάρη στην πρωτοβουλία του βασιλιά Αρχέλαου, καθιερώθηκαν τα «εν Δίω Ολύμπια», ολυμπιακοί αγώνες προς τιμήν του Διός και των Μουσών, γεγονός που συνέβαλε στην πανελλήνια αναγνώριση του πιερικού ιερού. Οι ανασκαφές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Δίον εδώ και πολλές δεκαετίες αποκάλυψαν την πόλη και τα ιερά έξω από το νότιο σκέλος του οχυρωματικού περιβόλου της.

Στην Αιανή, «την πόλη στον χώρο και στο χρόνο», θα αναφερθεί στην εισήγησή της η Δρ. Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη. Η Αιανή (ετυμολογικά: πόλη αιώνια, απέραντη), η πρωτεύουσα του βασιλείου της Ελίμειας, αποτέλεσε για πολλούς αιώνες το σπουδαιότερο οικονομικό, εμπορικό, πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Άνω Μακεδονίας. Η πόλη, όπως αποδεικνύεται από τα ευρήματα των ανασκαφών, συμμετέχει ενεργά, παράλληλα με τις πόλεις της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, στην άνθηση του ελληνικού κόσμου, η οποία ξεκινά από τα αρχαϊκά χρόνια, κορυφώνεται στα κλασικά και εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον γνωστό κόσμο κατά την Ελληνιστική Εποχή. Η σημασία της Αιανής έγκειται στην πρωιμότητα και διαχρονικότητα των ευρημάτων της – μνημείων ενός λαμπρού πολιτισμού από τα προϊστορικά ως τα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια. Η νέα ιστορική φυσιογνωμία της Άνω Μακεδονίας οφείλει πολλά στην Αιανή και οι αρχαιότητες της Αιανής αποτελούν τις σημαντικότερες μαρτυρίες της διαχρονίας όλου του μακεδονικού ελληνισμού.

Μια εκδήλωση της Εστίας Ελλάδος στην Κύπρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015, ώρα 17.00-20.30 ,Πανεπιστήμιο Κύπρου, Καλλιπόλεως 75, Λευκωσία

Related posts:

Comments