Μέτωπο υπέρ άμεσης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ

Macedonia_News

Σωτήρης Σιδέρης

Συντονισμένες προσπάθειες με στόχο να υποβαθμιστεί η διαπραγμάτευση σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στο επίπεδο του διμερούς προβλήματος και να αποκοπεί από το διεθνές πλαίσιο του ΟΗΕ καταβάλλουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, προωθώντας μάλιστα κοινή δήλωση, με την οποία θα απαιτούν την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ε.Ε.

Τα μηνύματα και οι πληροφορίες από πρεσβείες της χώρας μας σε ευρωπαϊκές χώρες προς το υπουργείο Εξωτερικών έχουν ως κοινό παρoνομαστή την εκδήλωση έντονης κινητικότητας το τελευταίο δεκαήμερο με επίκεντρο τη στήριξη της ΠΓΔΜ ενόψει του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στις 20-21 Απριλίου, όπου από ελληνικής πλευρά θα πάρει μέρος ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Συμβούλιο θα επιδιωχθεί να εκφραστεί η διαφωνία πολλών χωρών στην καθήλωση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων, με πρόσχημα την εκκρεμότητα της ονομασίας, παρά το γεγονός ότι η ίδια η Επιτροπή αναγνωρίζει την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων στην εφαρμογή βασικών κριτηρίων της Ε.Ε. από την ΠΓΔΜ, όπως η δυσλειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, η παραβίαση ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, τα προβλήματα στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, η φίμωση των ΜΜΕ κ.ά.

Πρόκειται για σημαντικό πρόβλημα που θα οξύνεται συνεχώς για την ελληνική διπλωματία τους επόμενους μήνες, καθώς σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές αξιοποιείται στο έπακρον η κρίση στην ΠΓΔΜ για να υπογραμμιστεί η ανάγκη να αποφευχθεί η αποσταθεροποίησή της και στο πλαίσιο αυτό προβάλλεται και η εκκρεμότητα της ονομασίας ως επείγον ζήτημα προς διευθέτηση. Το «επείγον» το επικαλούνται χρόνια τώρα αρκετές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά η ΠΓΔΜ κινείται μεταξύ σταθερότητας και αποσταθεροποίησης σχεδόν μόνιμα, για εσωτερικούς όμως λόγους, ανεξάρτητους από την ονομασία.

Καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές επισημαίνουν τη διαρκή στήριξη της Ομάδας του Βίζεγκραντ, που συγκροτούν η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Τσεχία, που επιδιώκουν την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. χωρίς να ληφθεί υπόψη το θέμα της ονομασίας, το οποίο θεωρούν διμερές πρόβλημα που δεν πρέπει να εμποδίζει την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας. Παράλληλα, η Κροατία, η Σερβία, η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και η Σλοβενία έχουν ουσιαστικά την ίδια άποψη και την εκφράζουν συχνά σε συναντήσεις που πραγματοποιούν με τη Γερμανία και την Αυστρία, ενώ οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, άλλοτε δείχνουν ενδιαφέρον, άλλοτε απουσιάζουν εντελώς από τις διπλωματικές διεργασίες όχι μόνο στο θέμα της ΠΓΔΜ, αλλά στα Βαλκάνια γενικότερα.

Το υπουργείο Εξωτερικών θα εργαστεί τις επόμενες ημέρες για την αποτροπή αυτών των σχεδίων, αλλά είναι προφανές ότι είναι δύσκολο να επιτύχει κάποια αποτελέσματα. Η κατάσταση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ είναι σχεδόν εκτός ελέγχου, γεγονός που προβληματίζει την Επιτροπή, αλλά οι πολιτικές παρεμβάσεις της είναι εντελώς αναιμικές και περιορίζονται σε υπόγειες διεργασίες με στόχο τον σχηματισμό νέας μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τον Γκρούεφσκι, πράγμα δύσκολο και αντιδεοντολογικό. Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – ΠΓΔΜ. Στο θέμα των ΜΟΕ δεν φαίνεται να υπάρχει χρονοδιάγραμμα ή ουσιαστική εξέλιξη και προφανώς οι εξελίξεις είναι συνάρτηση των εσωτερικών διεργασιών στην ΠΓΔΜ.

Καθημερινή

Related posts:

Comments