Η περίπτωση της Αμφίπολης

48a

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ
δικηγόρου, πρώην προέδρου του ΔΣΘ

Η Αμφίπολη το καλοκαίρι του 2014 απασχόλησε την παγκόσμια κοινή γνώμη με την αποκάλυψη του ταφικού μνημείου στην τοποθεσία «Καστά». Μπορεί να υπήρξαν υπερβολές στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχει ήδη ένα μνημείο με περίβολο 497 μέτρων, ύψους 3 μέτρων και αξιόλογα ευρήματα στο εσωτερικό (αγάλματα, μοναδικό ψηφιδωτό δάπεδο κ.λπ.) που το καθιστούν μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μετά από αυτά θα περίμενε κάποιος ότι θα υπήρχε σπουδή να ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα σε όλο τον τύμβο και να επιδιωχθεί να είναι σύντομα επισκέψιμο το μνημείο, για το οποίο υπάρχει ενδιαφέρον επίσκεψης από εκατομμύρια ανθρώπων από τα πέρατα της γης, με παράλληλη προβολή και των άλλων μνημείων της Αμφίπολης (αρχαίο Γυμνάσιο, τα τείχη που περιγράφει ο Θουκυδίδης, ελληνιστικές οικίες, παλαιοχριστιανικές Βασιλικές στην αρχαία ακρόπολη κ.λπ.).

Δυστυχώς η επίσκεψη του υπουργού Πολιτισμού κ. Ξυδάκη (έγκριτου δημοσιογράφου) δεν έδωσε πολλές ελπίδες ότι η Πολιτεία θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση κι αντίθετα από δηλώσεις του δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι μάλλον σταματούν οι ανασκαφές, ότι τώρα θα γίνει μελέτη των ευρημάτων κι ότι στο μέλλον πρέπει να γίνει μελέτη αξιοποίησης της πανέμορφης περιοχής…

Ο κ. Ξυδάκης μάλλον κινείται σε λάθος κατεύθυνση… Το σωστό θα ήταν να βοηθήσει για ολοκλήρωση του ανασκαφικού έργου από την κ. Περιστέρη και για δημιουργία προϋποθέσεων να γίνει σύντομα επισκέψιμο το μνημείο για να υπάρχει και οικονομική ωφέλεια για τη χώρα. Ένα μνημείο που για μήνες απασχόλησε την παγκόσμια κοινή γνώμη και υπάρχει ενδιαφέρον επίσκεψης από εκατομμύρια ανθρώπους είναι λάθος να το παραμερίζεις σαν να λες «ξεχάστε το». Θα περιμέναμε ακόμη από τον κ. Ξυδάκη να διαθέσει κονδύλια για αποκάλυψη του αρχαίου θεάτρου της Αμφίπολης, την αναστύλωση των παλαιοχριστιανικών μνημείων και τη σύνδεση μνημείων και χώρων, όπου συνέβησαν ιστορικά γεγονότα, που λεπτομερώς περιγράφει ο Θουκυδίδης, υπό μορφή αρχαιολογικών περιπάτων.

Καταγόμενος από Αμφίπολη γνωρίζω την περιοχή, ενώ ως φοιτητής την περίοδο θερινών διακοπών εργαζόμουν στις ανασκαφές και θυμάμαι πάντα τον αρχαιολόγο Δ. Λαζαρίδη να μας μιλά γι΄ αυτόν τον τύμβο στον οποίο πίστευε ότι είχε ταφεί η Ρωξάνη και ο γιος του Μ. Αλεξάνδρου, τον αγώνα μας να γίνει αρχαιολογικό Μουσείο και να αναπτυχθεί σωστά η περιοχή.

Για την αξιοποίηση της περιοχής είχε γίνει μια αξιόλογη μελέτη από τον Α. Τρίτση όταν ήταν υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, που δεν υλοποιήθηκε (ενδεικτικά αναφέρω ότι στο πρόγραμμα πολεοδομικής ανασυγκρότησης πρόβλεπε αξιοποίηση του λιμανιού, πλωτό τον Στρυμώνα, λειτουργία τελεφερίκ από Ροδολίβος μέχρι την κορυφή του Παγγαίου και στόχευση το 2000 να έχει η υπό δημιουργία νέα Αμφίπολη 20.000 κατοίκους).

Νομίζω ότι από το δήμο Αμφίπολης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μπορούν να γίνουν άμεσα κάποιες κινήσεις με σύνδεση της Αμφίπολης με τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης (είχα συζητήσει παλιότερα με τον τότε πρύτανη Η. Κουσκουβέλη για λειτουργία τα καλοκαίρια κύκλου μεταπτυχιακών μαθημάτων του τμήματος Διεθνών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ στην Αμφίπολη και με χαρά είδα να προωθείται), η ένταξη στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Αμφίπολης» εκδηλώσεων με θεματολογία από την ιστορία της περιοχής (στις 6-7-2012 με πρότασή μου ο δήμος είχε διοργανώσει ημερίδα με θέμα τα μηνύματα του έργου του Θουκυδίδη στη σύγχρονη εποχή) και παράλληλα η εκπόνηση και υλοποίηση μελέτης για αξιοποίηση της περιοχής με προβολή μνημείων, ιστορίας και φυσικής ομορφιάς σε συνδυασμό με τη λειτουργία της Αμφίπολης ως πολιτιστικού κόμβου με εκδηλώσεις επιπέδου, με στόχο ποιοτικό τουρισμό και σωστή ανάπτυξη.

Αγγελιοφόρος της Κυριακής

Related posts:

Comments