Σκόπια: Ανησυχία Μόσχας για UCK

skopje2

Ανησυχία εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας για την κατάσταση στο «τρίγωνο» Σκόπια-Κόσοβο- Αλβανία με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό σε συνοριακό αστυνομικό φυλάκιο της ΠΓΔΜ. Συνδέει, μάλιστα, το περιστατικό με τις συνεχείς αναφορές περί «Μεγάλης Αλβανίας».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας την οποία δημοσίευσε η ρωσική εφημερίδα «Jurnal» και προέβαλαν τα αλβανικά ΜΜΕ, αναφέρεται επίσης πως «το περιστατικό αποδεικνύει ότι σε αυτό το τμήμα των Βαλκανίων εξακολουθούν να υπάρχουν βαθιές εθνοτικές εντάσεις. Στην κατάσταση αυτή, πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζουν η σοβαρή έλλειψη κράτους δικαίου και ασφάλειας στο Κόσοβο και οι συνέπειες του εν λόγω άλυτου προβλήματος στο σύνολό του».

«Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί περισσότερο, καθώς και οι συνεχείς αναφορές στη ‘’Μεγάλη Αλβανία’’. Ελπίζουμε ότι οι προσπάθειες των κρατικών αρχών της ΠΓΔΜ, θα αποκαταστήσουν την τάξη στην προβληματική περιοχή της χώρας και θα εξασφαλίσουν την απαραίτητη διεθνή υποστήριξη» επισημαίνει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, την οποία επικαλούνται τα αλβανικά ΜΜΕ.

Περίπου σαράντα ένοπλοι Αλβανοί εισέβαλαν τη Δευτέρα σε αστυνομικό φυλάκιο του χωριού Γκόσιντσε, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο, και αφόπλισαν τους αστυνομικούς ανέφερε η αστυνομία της ΠΓΔΜ.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ Ιβο Κότεσκι, ο οποίος έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση, δήλωσε ότι οι ένοπλοι έφεραν στολές του UCK και εισήλθαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από το Κόσοβο. Κατά την εισβολή στο αστυνομικό τμήμα έδεσαν με χειροπέδες τρεις από τους τέσσερις αστυνομικούς του φυλακίου και χτύπησαν ακόμη έναν.

Σύμφωνα με την αστυνομία της ΠΓΔΜ, οι ένοπλοι, κατά την εισβολή τους στο αστυνομικό φυλάκιο είπαν στους αστυνομικούς ότι είναι μέλη του UCK και πως δεν αναγνωρίζουν την ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας από το 2001 ( με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει τότε μεταξύ των ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ.

Ναυτεμπορική

Related posts:

Comments