Γιατί η Ρωσία υποστηρίζει την ύπαρξη των Σκοπίων

K.XolevasΚωνσταντίνος Χολέβας-Πολιτικός επιστήμων

Οι εξελίξεις στα Σκόπια είναι ραγδαίες, η βιωσιμότητα του ψευδομακεδονικού μορφώματος αμφισβητείται εντόνως και αποδεικνύονται αφελείς όσοι χαρακτήρισαν ανούσιο το πρόσφατο αιματηρό συμβάν μεταξύ Αλβανών ενόπλων και Σλάβων αστυνομικών στο Κουμάνοβο. Αλβανία και Βουλγαρία προβαίνουν σε κινήσεις οι οποίες αποσκοπούν μεσο-μακροπρόθεσμα σε διάλυση της ΠΓΔΜ και δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο χώρες είναι φιλοαμερικανικές. Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία ανέλαβε επισήμως τον ρόλο του υποστηρικτή της εδαφικής ακεραιότητας του γειτονικού μας κρατιδίου, το οποίο αποκαλεί «Μακεδονία», παραβλέποντας την ονομασία FYROM, την οποία χρησιμοποιεί ο ΟΗΕ.

Τα τελευταία γεγονότα έχουν ως εξής: η Αλβανία, δια του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, στηρίζει την ιδέα της «Μεγάλης» ή «Φυσικής Αλβανίας», η οποία περιλαμβάνει περισσότερο από το ένα τρίτο του εδάφους της ΠΓΔΜ. Πρόκειται για τις δυτικές επαρχίες, στις οποίες σήμερα κυματίζει η αλβανική σημαία και οι οποίες έχουν ανακηρυχθεί αυτόνομη περιοχή με το όνομα Ιλλυρίδα.

Η Βουλγαρία έχει κινητοποιήσει επίλεκτες στρατιωτικές μονάδες στα σύνορά της με τα Σκόπια. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ο σοσιαλιστής Σεργκέι Στανίσεφ, μετέβη στα Σκόπια, όπου έκανε διάφορες δημόσιες δηλώσεις για τη διαμάχη Αλβανών και Σλάβων, αλλά σκοπίμως δεν χρησιμοποίησε ούτε μια φορά τον όρο «Μακεδονία».

Ο πρώην υπουργός των κεντροδεξιών κυβερνήσεων και σήμερα διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Σόφιας Μπόζιντρ Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία δεν αποκλείει την προσάρτιση εδαφών τα οποία σήμερα ανήκουν στα Σκόπια, αν αυτό ζητήσουν οι Βούλγαροι που ζουν στην ΠΓΔΜ.

Υπενθυμίζω ότι η Βουλγαρία αναγνώρισε το 1991 κράτος με το όνομα «Μακεδονία», αλλά όχι έθνος μακεδονικό, ούτε γλώσσα μακεδονική. Θεωρεί ότι οι Σλάβοι των Σκοπίων, αυτοί που δηλώνουν «Μακεδόνες» είναι Βούλγαροι. Τονίζει ότι στον Μακεδονικό Αγώνα του 1893-1908 συγκρούστηκαν Έλληνες και Βούλγαροι και όχι Έλληνες και « Μακεδόνες». Είναι ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι το 1990, λίγο προτού διαλυθεί η πρώην Γιουγκοσλαβία, η Βουλγαρία είχε καταθέσει έγγραφο στη ΔΑΣΕ ( σημερινός ΟΑΣΕ) τονίζοντας ότι στη γιουγκοσλαβική περιοχή, την οποία ο Τίτο ονόμασε Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας, κατοικούν 2.000.000 Βούλγαροι και 200.000 Έλληνες!

Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά θεωρεί ότι υπάρχει αμερικανική συνωμοσία για τη διάσπαση του σκοπιανού κράτους σε δύο κομμάτια, αλβανικό και βουλγαρικό, με τελικό στόχο την εξαφάνιση της ΠΓΔΜ και την προσάρτιση των δυτικών περιοχών στο Κόσοβο ή στην Αλβανία και των ανατολικών περιοχών στη Βουλγαρία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε επίσημες δηλώσεις του στις 20/5/2015 κατηγόρησε την Αλβανία και τη Βουλγαρία ότι θέλουν να τεμαχίσουν την ΠΓΔΜ, με πρώτο βήμα τη δημιουργία χαλαρής ομοσπονδιακής δομής. Εξάλλου, το ρωσικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε από την πρώτη στιγμή των επεισοδίων την Αλβανία και το Κόσοβο ότι υπονομεύουν την ακεραιότητα της ΠΓΔΜ.

Ενώ έως τώρα οι ΗΠΑ στήριζαν την ύπαρξη του πολυεθνικού ψευδομακεδονικού μορφώματος , βλέπουμε πλέον ότι δύο φιλοαμερικανικές χώρες κινούνται προς διάλυση των Σκοπίων , ενώ η Ρωσία αναλαμβάνει τον ρόλο του εγγυητή. Πρόκειται για συνέπεια του ουκρανικού προβλήματος. Η Ρωσία, για να αποφύγει την Ουκρανία, θέλει να στείλει φυσικό αέριο στα Βαλκάνια μέσω Τουρκίας. Αυτό είναι το σχέδιο για τον Turkish Stream.

Ο αγωγός αυτός, αν τελικά κατασκευαστεί, θα περνά από την Τουρκία και την Ελλάδα και θα στρέφεται στην κεντρική Ευρώπη μέσω Σκοπίων. Γι’ αυτό, μεταξύ άλλων λόγων, η Ρωσία είναι σήμερα η μόνη χώρα στον κόσμο που υποστηρίζει φανερά την ύπαρξη και τα συμφέροντα των Σκοπίων.

Η πιθανότερη εξέλιξη είναι η δημιουργία ομοσπονδίας καντονίων στην ΠΓΔΜ. Μήπως πρέπει να ζητήσουμε κι ένα καντόνι για τους Έλληνες της περιοχής Μοναστηρίου ( Μπίτολα);

δημοκρατία

Related posts:

Comments