Συμφωνήθηκαν ένδεκα ΜΟΕ με τα Σκόπια

Επίσκεψη και συνάντηση Κοτζιά με το σύνολο της ηγεσίας της χώρας

N_Kotzias

του Σταύρου Τζίμα

Στη σκιά της βαριάς πολιτικής κρίσης που μαστίζει την ΠΓΔΜ και των κρίσιμων εξελίξεων στην Ελλάδα, Αθήνα και Σκόπια επιχειρούν την επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων με αφετηρία τη χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας και την ανακοίνωση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ένδεκα συνολικά τέτοια μέτρα ανακοίνωσαν ο κ. Κοτζιάς και ο ομόλογός του Νίκολα Ποπόσκι, που αφορούν τους τομείς του πολιτισμού, του εμπορίου, των επενδύσεων και της παιδείας, φιλοδοξώντας να ανοίξουν ένα «δρόμο εμπιστοσύνης», ο οποίος σε βάθος χρόνου θα οδηγήσει τις δύο πλευρές στη διευθέτηση του καυτού ζητήματος του ονόματος και στην πλήρη αποκατάσταση της καλής γειτονίας.

Ίσως όμως πιο σημαντική από αυτά καθαυτά τα μέτρα ήταν η ίδια η επίσκεψη του κ. Κοτζιά στα Σκόπια και οι συναντήσεις με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, σλαβομακεδονικής και αλβανικής, από τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι και τον πρόεδρο Ιβανόφ, έως τον Αλί Αχμέτι και τον Μεντούχ Θάτσι, που εξελίχθηκαν σε πολύ θετικό κλίμα, καθώς Ελληνας ΥΠΕΞ είχε να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ ένδεκα ολόκληρα χρόνια, από την εποχή του κ. Πέτρου Μολυβιάτη.

«Κάνουμε ένα νέο βήμα για αμοιβαία προσέγγιση και συνεργασία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ποπόσκι, προσθέτοντας πως «ο αδύναμος κρίκος στις διμερείς μας σχέσεις τα προηγούμενα χρόνια ήταν η ανεπαρκής εμπιστοσύνη». Οι δύο υπουργοί δεν εξειδίκευσαν περαιτέρω τα ΜΟΕ, δήλωσαν όμως ότι θα υπάρξουν και άλλα και υπογράμμισαν τη βούλησή τους να προχωρήσουν επ’ αυτού με συναντήσεις τις επόμενες μέρες σε επίπεδο γ.γ. και διευθύνσεων των δύο υπουργείων.

«Χρειαζόμαστε εμπιστοσύνη, πρέπει να σταθεροποιήσουμε δημιουργικά τις σχέσεις μας, αυτό είναι το νόημα των ΜΟΕ», τόνισε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση ο κ. Κοτζιάς, ενώ ο ομόλογός του χαρακτήρισε την επίσκεψη ένα καλό βήμα για τη βελτίωση του κλίματος.

Τα μέτρα αφορούν τους τομείς του πολιτισμού, του εμπορίου, των επενδύσεων και της παιδείας

Ο κ. Κοτζιάς μόνο καλά λόγια είχε να πει για τους οικοδεσπότες γείτονες, δεν δίστασε όμως να καυτηριάσει φαινόμενα αλυτρωτισμού που, όπως είπε, παρατηρούνται στην ΠΓΔΜ –ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση του πρώην ΥΠΕΞ κ. Μιλοσόσκι που σήκωσε στον Όλυμπο το λάβαρο με τον ήλιο της Βεργίνας–, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι «η κυβέρνηση της φίλης χώρας δεν έχει τέτοιες προθέσεις». Όπως τόνισε, αναφερόμενος στους αλυτρωτισμούς, «ο κάθε ένας έχει δικαίωμα στην εθνική ταυτότητα, ο τρόπος, όμως, που την χρησιμοποιεί δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι είναι εις βάρος άλλου».

Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε με έμφαση ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική θεωρεί «αγαθό για την Ελλάδα και δώρο για τα Βαλκάνια» την ύπαρξη της ΠΓΔΜ και τόνισε πως η Αθήνα κάνει ό,τι μπορεί να την βοηθήσει, με την εμπειρία της στην ευρωπαϊκή της προοπτική. Ερωτηθείς για το ζήτημα της ονομασίας είπε ότι «για κάθε πρόβλημα υπάρχει μια λύση» και πρόσθεσε πως αυτή θα πρέπει να αναζητηθεί και να βρεθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας.

Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι, πάντως, εμφανίζεται απομονωμένη τον τελευταίο καιρό από τον διεθνή παράγοντα, που μετά τις αποκαλύψεις για μαζικές παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτών, αλλά και τις καταγγελίες για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, συγκρότησης κομματικού κράτους κ.ά., πιέζει για τη διενέργεια νέων εκλογών, ένα χρόνο μετά τη θριαμβευτική του ανάδειξη σε πρωθυπουργό για τέταρτη συνεχόμενη θητεία. Ο κ. Κοτζιάς συνεχίζει την περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια με επίσκεψη σήμερα στη Σερβία και αύριο στο Μαυροβούνιο.

Καθημερινή

ΥΠΕΞ : Δηλώσεις και απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων Νίκου Κοτζιά (Σκόπια, 24.06.2015)

Related posts:

Comments