Νέα φιέστα Μιλόσοσκι με ντεκόρ την «Μεγάλη Μακεδονία»

Νέα πρόκληση από τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού των Σκοπίων

ImageHandler.ashx

Παναγιώτης Σαββίδης

Απηύθυνε θερμό χαιρετισμό στους συμπατριώτες του, έχοντας πίσω του προκλητικά στο βήμα, την ψευδεπίγραφη σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας, αλλά και το χάρτη της «Μεγάλης Μακεδονίας»

Την ώρα που Αθήνα και Σκόπια επεξεργάζονται την εφαρμογή Μ.Ο.Ε., προκειμένου να βοηθηθεί η διαδικασία επίλυσης της μακρόχρονης διαφοράς για την ονομασία, ο αντιπρόεδρος της σκοπιανής βουλής –και πρώην ΥΠΕΞ της χώρας- Αντόνιο Μιλόσοσκι, συνεχίζει να προκαλεί.

Την περασμένη εβδομάδα, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού των Σκοπίων Νίκολα Γκρουέφσκι, βρέθηκε στο Οντάριο του Καναδά, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η εθνικιστική οργάνωση «United Macedonians» για την επέτειο του λεγόμενου Ίλιντεν, που αποτελεί εθνική εορτή για τους Σκοπιανούς.

Ο κ. Μιλόσοσκι απηύθυνε θερμό χαιρετισμό στους συμπατριώτες του, έχοντας πίσω του προκλητικά στο βήμα, την ψευδεπίγραφη σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας, αλλά και το χάρτη της «Μεγάλης Μακεδονίας» μέσα στην οποία περιέχονται ελληνικά εδάφη έως την Χαλκιδική και τον Όλυμπο. Ο χώρος γενικά που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, ήταν «διακοσμημένη» με τις κόκκινες σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας, χάρτες με την «Μεγάλη Μακεδονία», εικόνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου κ.α.

df1

Το τελευταίο διάστημα ο αντιπρόεδρος της βουλής των Σκοπίων, προκαλεί συστηματικά συμμετέχοντας σε εθνικιστικές εκδηλώσεις φανατικών συμπατριωτών του και βγάζοντας ενίοτε … selfie με την προκλητική κόκκινη σημαία στα χέρια, παραβιάζοντας την Ενδιάμεση Συμφωνία Αθηνών – Σκοπίων του 1995, σύμφωνα με την οποία οι γείτονες δεσμεύονταν να σταματήσουν την χρήση του συμβόλου του Ήλιου της Βεργίνας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ. Μιλόσοσκι με την παρέα του, ανηφόρισαν στον Όλυμπο και φωτογραφήθηκαν προκλητικά με την ψευδεπίγραφη σημαία. Το ίδιο έκανε και στις αρχές του καλοκαιριού όταν «κατέκτησε» κορυφή βουνού στο κεντρικό τμήμα των Σκοπίων.

df2

Την προκλητική συμπεριφορά Μιλόσοσκι, σχολίασε έμμεσα και ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Νίκος Κοτζιάς κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στα Σκόπια. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου- τι θεωρεί η Ελλάδα «αλυτρωτικές» ενέργειες από τα Σκόπια, ο κ. Κοτζιάς -χωρίς να κατονομάσει τον αντιπρόεδρο της σκοπιανής βουλής απάντησε με νόημα : «Εάν πρώην πολιτικός της αγαπητής χώρας όπου βρίσκομαι, σηκώνει σημαία που δεν είναι νόμιμη, στον Όλυμπο πάνω, χωρίς κανέναν λόγο, αυτός είναι αλυτρωτισμός» τόνισε, συνεχίζοντας «ή όταν φτιάχνονται χάρτες από κάποιον τρίτον που να ενσωματώνουν περιοχές τρίτης χώρας, αυτός είναι αλυτρωτισμός.

Ο Αντόνιο Μιλόσοσκι θεωρείται ένας από τους κύριους εκφραστές του εθνικιστικού δόγματος Γκρούεφσκι, για απευθείας καταγωγή των Σλάβων των Σκοπίων από τον… Μέγα Αλέξανδρο και τον Βουκεφάλα.

df3

Σχολιάζοντας στο Protothema.gr τη νέα προκλητική ενέργεια Μιλόσοσκι, έμπειρος διπλωμάτης του ΥΠΕΞ σχολίασε με νόημα. «Δεν μιλάμε για κάποιον γραφικό ακροδεξιό. Μιλάμε για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων και νυν αντιπρόεδρο της βουλής της χώρας. Στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι που παλαιότερα θεωρούνταν το alter ego του. Φανταστείτε τι αντιδράσεις θα υπήρχαν εάν ένας κυβερνητικός αντιπρόεδρος της βουλής, μιλούσε σε κοινό έχοντας πίσω του, χάρτη της «Μεγάλης Ελλάδας» με εδάφη που ανήκουν σε γειτονικές χώρες». Για την ιστορία, έως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από το ελληνικό ΥΠΕΞ, για τη νέα πρόκληση Μιλόσοσκι.

Πρώτο Θέμα

Related posts:

Comments