Εγκαταλείπουμε τις πάγιες θέσεις μας στο Σκοπιανό;

Πάμε για « αμοιβαία αποδεκτή λύση», όπως τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς σε επιστολή του προς τους αρχηγούς των κομμάτων

N_Kotzias

Φωτιές άναψε στο πολιτικό σκηνικό της χώρας η αποκάλυψη επιστολής του υπουργού Εξωτερικών Ν.Κοτζιά προς τα κόμματα, με την οποία τους ζητούσε να καταθέσουν τις απόψεις τους για το ζήτημα των Σκοπίων. Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε ότι ο κ.Κοτζιάς δεν υπογραμμίζει την επιμονή της κυβέρνησης στις πάγιες -εδώ και χρόνια- ελληνικές θέσεις στο ζήτημα της ονομασίας (γεωγραφικός προσδιορισμός). Αλλά υπογραμμίζει ότι « η ελληνική πλευρά εργάζεται με συνέπεια και υπευθυνότητα για την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης». Αναφορά που από αρκετούς (διπλωμάτες, πολιτικούς παράγοντες) ερμηνεύθηκε ως προάγγελος των υποχωρήσεων που είναι διατεθειμένη (ετοιμάζεται) να κάνει η κυβέρνηση, υπό τις ισχυρές πιέσεις των ξένων παραγόντων.

Έτσι δικαιολογείται και η έντονη αντίδραση του κ.Κοτζιά για την δημοσιοποίηση του περιεχομένου της επιστολής. Θα προτιμούσε, προφανώς, αυτό να γίνει σε καταλληλότερο χρόνο και κάτω από άλλες συνθήκες. Σημειώνεται , ωστόσο, ότι για οποιαδήποτε μετακίνηση (απομάκρυνση) από τις πάγιες εθνικές θέσεις πρέπει να συνέλθει και να λάβει τις σχετικές αποφάσεις το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και να είναι σύμφωνος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δεδομένου ότι ο Πρ.Παυλόπουλος έχει κατ’ επανάληψη μιλήσει το τελευταίο διάστημα για «κιβδηλοποιούς» και «παραχαράκτες της Ιστορίας», θεωρείται σχεδόν απίθανο να συναινέσει στην απεμπόληση των εθνικών συμφερόντων. Υπενθυμίζεται ότι οι πάγιες θέσεις της χώρας μας για το Σκοπιανό καθορίστηκαν το 1992 από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που είχε συνέλθει υπό την προεδρία του (τότε Προέδρου της Δημοκρατίας) Κ.Καραμανλή.

Η δημοσιοποίηση του περιεχομένου της επιστολή (από τον Ν. Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής) προκάλεσε -όπως προαναφέραμε- ένταση μεταξύ του κ.Κοτζιά και των πολιτικών κομμάτων. Ο υπουργός Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε εντόνως, υποστηρίζοντας ότι το σχετικό έγγραφο ήταν απόρρητο και, κατά συνέπεια, δεν έπρεπε να δει το φως της δημοσιότητας.Τόσο ο Β.Μεϊμαράκης, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας , όσο και ο Α.Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ του επισήμαναν ότι το έγγραφο δεν είχε καμία διαβάθμιση από το υπουργείο Εξωτερικών και δεν είχε την ένδειξη «απόρρητο».

Στη συνέχεια ο κ.Κοτζιάς ανακοίνωσε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής δεν θα κληθεί ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, λόγω του ότι η δημοσιοποίηση της επιστολής έγινε από τον Ν.Μιχαλολιάκο.Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ηλ.Κασιδιάρη, οποίος τόνισε ότι η Χρυσή Αυγή είναι στη Βουλή με την ψήφο του Ελληνικού λαού και δεν μπορεί να αποκλειστεί η συμμετοχή της στις συνεδριάσεις των θεσμικών οργάνων.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Related posts:

Comments