Αρχαιολογικές ξεναγήσεις: Πέλλα-Βεργίνα-Δίον (1987)

Pella_Dion_Aiges_1987

Αφιέρωμα στις μεγάλες αρχαίες πόλεις της Μακεδονίας,Βεργίνα(αρχαίες Αιγές),την παλιά πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους,Πέλλα,τη νέα πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους και γενέτειρα του Μ. Αλεξάνδρου και την ιερή πόλη Δίον,στις παρυφές του Ολύμπου.Σκοπός της εκπομπής είναι να καταδείξει την ελληνικότητα της περιοχής,όπου ο ελληνισμός έζησε, έδρασε και επιβίωσε ως γένος με πλήρη συνείδηση της καταγωγής και της ιστορικής του φυσιογνωμίας.

Ο καθηγητής Μανόλης Ανδρόνικος μας μιλά για τη Βεργίνα και την ιστορία της,ενώ στέκεται ιδιαίτερα στις τελευταίες ανασκαφές, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στη τηλεόραση το νέο Μακεδονικό βασιλικό τάφο που ήρθε στο φως στα τέλη Σεπτεμβρίου και χαρακτηρίζεται από πλούσια διακόσμηση που θυμίζει ζωγραφική της ιταλικής Αναγέννησης.

Η Μαίρη Σιγανίδου, έφορος αρχαιοτήτων Δυτικής Μακεδονίας και οι συνεργάτες της αρχαιολόγοι κ. Ακαμάτης και Χρυσοστόμου,μιλάνε για την Πέλλα.

Ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής μιλά για το Δίον και για όλες τις ανασκαφές των ελληνιστικών και πρώτων χριστιανικών χρόνων που έγιναν σε αυτή την περιοχή.

Από το τηλεοπτικό πρόγραμμα της εποχής

Ρεπορτάζ: Αθανασία Σταύρου
Έρευνα,σκηνοθεσία, αφήγηση: Θανάσης Προυτζόπουλος
Ημερομηνία εγγραφής: 7 Δεκεμβρίου 1987

Archaeological Tours: Pella, Vergina, Dion (1987)
Recording date: December 7, 1987

Related posts:

Comments