Νέα σενάρια για «τείχος» στα νότια των Σκοπίων

ΟΙ FINANCIAL TIMES ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΟ POLITICO

skopia

Το σχέδιο για αποστολή συνοριοφυλάκων και στρατιωτών στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ροή προσφύγων προς την κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος σε Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Με δημοσίευμά τους οι «Financial Times» επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που είχαν δημοσιεύσει το «Politico» και η «Welt» προ ημερών και που ήθελαν τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να συναινεί στη «μεταφορά» των νότιων συνόρων της ΕΕ από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ.

Οι «Financial Times» χαρακτηρίζουν το σχέδιο αμφιλεγόμενο, καθώς φαίνεται ότι κράτη-μέλη της ΕΕ είναι έτοιμα να δείξουν τη στήριξή τους στην ΠΓΔΜ, που δεν είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, έναντι της Ελλάδας που είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, ενώ σημειώνουν ότι «διπλωμάτες στη βόρεια Ευρώπη βλέπουν θετικά την ιδέα να γίνει η Ελλάδα ένας de facto προσφυγικός καταυλισμός για την υπόλοιπη Ενωση, με τις αφίξεις να μοιράζονται στη συνέχεια στα κράτη-μέλη».

Και η «Welt», όμως, σε χθεσινό της δημοσίευμα, όπου επαναλαμβάνεται η πρόθεση αρκετών ευρωπαϊκών χωρών να «σφραγίσουν» τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, μετατρέποντάς τη σε μια «αποθήκη ψυχών», υπογραμμίζει ότι τα Σκόπια δεν αποτελούν ακριβώς «υπόδειγμα δημοκρατίας», κάτι που δεν έχει διαφύγει από την προσοχή των Βρυξελλών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολας Ποπόφσκι, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα εμφανίζεται διατεθειμένος να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες, «είμαστε έτοιμοι να εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους στα σύνορά μας και να επιτρέπουμε τη διέλευση του αριθμού των προσφύγων που πρόκειται να πάρουν στη συνέχεια οι χώρες της ΕΕ».

Εθνος

Related posts:

Comments