Μήνυμα ΗΠΑ για το όνομα

«Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από τώρα, για να λυθεί ο κόμπος της διαφωνίας της ονομασίας, ενώ οι ΗΠΑ και άλλοι φίλοι θα βοηθήσουν τις προσπάθειες ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια», ανέφερε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια Τζ. Μπέιλι, σε εκδήλωση που έγινε για την 66η επέτειο από την ίδρυση του ΝΑΤΟ.

skopia

Νέοι όροι για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Η παρέμβαση του πρέσβη των ΗΠΑ προκάλεσε αίσθηση, αφού η ΠΓΔΜ οδεύει σε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο, ενώ ο εκ νέου υποψήφιος πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι συνεχίζει να τηρεί αδιάλλακτη στάση στο θέμα της ονομασίας. Εντύπωση όμως προκαλεί και η τοποθέτηση του Αμερικανού διπλωμάτη σχετικά με την ενδεχόμενη ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ενώ ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ Ζ. Γιόλεφσκι ζήτησε η Ελλάδα και η Συμμαχία, στη Σύνοδο του Ιουλίου, να εφαρμόσουν την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και να πάψει η Ελλάδα να εμποδίζει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ο Τζ. Μπέιλι διατύπωσε μια διαφορετική θέση. Συγκεκριμένα, τόνισε πως «παρά το γεγονός ότι στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου, το 2008, το όνομα αναφέρεται ως η μόνη προϋπόθεση», υπάρχουν και νέοι όροι, οι οποίοι «μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο».

Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις

Όπως υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης, «το ΝΑΤΟ δίνει έμφαση στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, που πρέπει να πληρούν όλα τα υποψήφια μέλη στην ΕΕ». Αναφέρθηκε μάλιστα στις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που ζητάει ο δυτικός παράγων και δεν έχουν γίνει στην ΠΓΔΜ, όπως η διαφάνεια στην εκλογική διαδικασία, οι μεταρρυθμίσεις στα ΜΜΕ και οι αξιόπιστες συνθήκες στο έργο του ειδικού εισαγγελέα, σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου και της προστασίας των δημοκρατικών ελευθεριών. Μάλιστα, ο Τζ. Μπέιλι προειδοποίησε την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι με ημίμετρα, όπως τα χαρακτήρισε, στέλνει το αντίθετο μήνυμα για το μέλλον της χώρας στους στρατηγικούς εταίρους του ΝΑΤΟ, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διάβρωση της υποστήριξής τους.

Εθνος

Related posts:

Comments