Ο νερόμυλος που απέκτησε ξανά ζωή…
ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ
Στον πέτρινο, παραδοσιακό νερόμυλο, που πήρε ένα από τα επτά μεγάλα βραβεία για την Πολιτισμική Κληρονομιά της Europa Nostra, πλένουν φλοκάτες και χαλιά, αλλά επιπλέον αλέθουν και σιτηρά οι κάτοικοι του Αγίου Γερμανού στις Πρέσπες Φλώρινα.
O θόρυβος από τις μυλόπετρες που αλέθουν και τη νεροτριβή φέρνει μνήμες από άλλες εποχές και ο μύλος έχει ανακτήσει το ρόλο του στην καθημερινότητα του χωριού, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στους κατοίκους.
Ο νερόμυλος έχει αναστηλωθεί από την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών με δωρεές από τα Ιδρύματα Στ. Νιάρχος και Α. Γ. Λεβέντη και πλέον είναι ο μοναδικός από τους 20 της περιοχής που έχει γίνει επισκέψιμος και λειτουργικός για ντόπιους και επισκέπτες.
Σημείο αναφοράς
«Ο νερόμυλος του Αγίου Γερμανού δεν είναι απλώς ένα πολιτιστικό μνημείο, αλλά αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για τον τόπο. Η επαναλειτουργία του αποτελούσε για όλους μας ένα όνειρο ετών που επιτέλους εκπληρώθηκε, γεμίζοντάς μας με μεικτά συναισθήματα ενθουσιασμού και συγκίνησης», δήλωσε η διευθύντρια της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, Μυρσίνη Μαλακού.
Στόχος των στελεχών της Εταιρείας ήταν να αποδοθεί ο νερόμυλος όχι μόνο για μουσειακή χρήση, αλλά για να έχει και λειτουργικό χαρακτήρα και το κατάφεραν. Ήδη έχει γίνει γνωστός στη γύρω περιοχή και πολλές γυναίκες πηγαίνουν εκεί για να πλύνουν χαλιά, φλοκάτες και άλλα χοντρά ρούχα, ενώ αγρότες αλέθουν σιτηρά με τον παραδοσιακό τρόπο.
«Αυτή την περίοδο υπάρχει ένα πιλοτικό πρόγραμμα λειτουργίας του, μέχρι να αποφασίσουμε όλοι μαζί για το ποιος και πώς θα το διαχειρίζεται. Σίγουρα δεν θέλουμε να μείνει μόνο ως μουσειακός χώρος και στο άμεσο μέλλον να είναι σε συνεχή λειτουργία», είπε στο «Εθνος» η υπεύθυνη επικοινωνίας της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, Μαριάννα Βλάσση.
Είναι χαρακτηριστικό πως έχει αναμορφωθεί όλη η περιοχή, ένα πέτρινο καλντερίμι οδηγεί στον νερόμυλο, έχει καθαριστεί ο χώρος γύρω από το κτίσμα και τα δέντρα. Παράλληλα, οι επισκέπτες ενημερώνονται για την ιστορία του νερόμυλου και την οικολογική αξία του υδροδότη ποταμού Αγίου Γερμανού στην ειδική έκθεση που πλαισιώνει το εσωτερικό του κτιρίου.
Το χωριό Άγιος Γερμανός βρίσκεται σε υψόμετρο 1.040 μέτρων, πάνω από τη λίμνη Μεγάλη Πρέσπα, σε ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς με πλούσια βιοποικιλότητα, με πάνω από 1.800 είδη φυτών και 450 είδη ζώων.
Η αναστήλωση του νερόμυλου κόστισε περίπου 100.000 ευρώ, χρήματα που καλύφθηκαν από τους χορηγούς, ενώ τη μελέτη αποκατάστασης και την επίβλεψη υλοποίησης του έργου ανέλαβαν οι αρχιτέκτονες Αγ. Γεωργαντά και Αχ. Στόιος. Η αποκατάσταση περιελάμβανε την επισκευή του κτίσματος, την ανακατασκευή των μηχανισμών και του συστήματος υδροδότησής του και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος.
Ο παραδοσιακός νερόμυλος του Αγίου Γερμανού αποτελεί συγκρότημα τριών χρήσεων: του νερόμυλου (για το άλεσμα των σιτηρών), της νεροτριβής (για το πλύσιμο χαλιών) και του μαντανιού (για το φούσκωμα των υφαντών). Φωτογραφίες: Λ. Νικολάου |
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
Τα θεμέλια μπήκαν το 1930
Ο παραδοσιακός νερόμυλος του Αγίου Γερμανού είναι ένα ισόγειο πέτρινο κτίσμα με ξύλινη στέγη που χτίστηκε το 1930 και αποτελούσε συγκρότημα τριών χρήσεων: του νερόμυλου (για το άλεσμα των σιτηρών), της νεροτριβής (για το πλύσιμο χαλιών) και του μαντανιού (για το φούσκωμα των υφαντών). Τη δεκαετία του 1960 το κτίριο περιήλθε στην κυριότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο και το παραχώρησε για την αναστήλωσή του. Οι πρώτες εργασίες αντιστήριξης έγιναν από την Εταιρεία το 1992, το 1997 επισκευάστηκε μερικώς και το 2015 ολοκληρώθηκε η αποκατάστασή του με τη βοήθεια των κατοίκων του χωριού. Ο Θανάσης Μίνος, 90 χρόνων, τεχνίτης και μυλωνάς από τη Φιλιππιάδα, βοήθησε πολύ στην αποκατάσταση του μύλου, καθώς με τις οδηγίες και την καθοδήγησή του κατασκευάστηκαν, τοποθετήθηκαν και λειτούργησαν οι τρεις μηχανισμοί.
Μ.Ριτζαλέου, Εθνος
RECENT COMMENTS