Οι Σέρρες ζητούν την επιστροφή λεηλατημένων κειμηλίων από τους Βουλγάρους

ΑΡΠΑΧΤΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ Α' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

Οι Σέρρες ζητούν την επιστροφή λεηλατημένων κειμηλίων από τους Βουλγάρους

Σε έτος διεκδίκησης της επιστροφής των εκατοντάδων βυζαντινών χειρογράφων και άλλων κειμηλίων που λεηλατήθηκαν από τον βουλγαρικό στρατό κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ανακηρύσσουν το 2017 φορείς των Σερρών, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την αρπαγή των εκκλησιαστικών θησαυρών από τις Ιερές Μονές Τιμίου Προδρόμου Σερρών και Παναγίας Εικοσιφοίνισσας Παγγαίου.

Το προεδρείο της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών (ΕΜΕΙΣ), που είχε τη σχετική πρωτοβουλία, ενημέρωσε προσωπικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και ζήτησε την ενεργό συνδρομή του, ενώ υπάρχει στενή συνεργασία και με τις Μητροπόλεις Σερρών και Δράμας για την από κοινού διεκδίκηση των κειμηλίων.

Ο μητροπολίτης Δράμας ετοιμάζεται να υποδεχθεί σε μερικές εβδομάδες την ανεκτίμητης αξίας βυζαντινή χειρόγραφη Καινή Διαθήκη του 9ου αιώνα, που είχε κλαπεί το 1917 από τους Βουλγάρους και πωλήθηκε στις ΗΠΑ. Όπως έγραψε τις προηγούμενες μέρες το «Εθνος», την ερχόμενη Τρίτη θα την παραλάβει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος, από τη Λουθηρανική Θεολογική Σχολή του Σικάγου και θα τη μεταφέρει ο ίδιος στη Δράμα.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν πολύ καλά ενημερωμένος και έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα. Μας είπε πως πρόκειται για ζήτημα διακρατικών σχέσεων, αρμοδιότητας του υπουργείου Εξωτερικών, και ότι το αίτημα της επιστροφής έχει τεθεί επανειλημμένως στη βουλγαρική πλευρά, αλλά δεν βρίσκει ανταπόκριση. Μας διαβεβαίωσε, πάντως, πως θα προσπαθήσει να συμβάλει και ο ίδιος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΕΜΕΙΣ, Δημήτριος Δημούδης, ο οποίος επισκέφθηκε τον Προκόπη Παυλόπουλο την περασμένη Κυριακή στο Προεδρικό Μέγαρο, συνοδευόμενος από μέλη του Συλλόγου και τη βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Σταμπουλή.

Β.Ιγνατιάδης, Εθνος

Related posts:

Comments