Προκαλούν εκ νέου οι Σκοπιανοί του Καναδά – «Έφτασαν» ως την… Λάρισα

SkopianoiΗ καταχώρηση στην εθνικής κυκλοφορίας καναδική εφημερίδα «Toronto Star».

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Νέα πρόσκληση, πρώτης γραμμής, από τους Σκοπιανούς του Καναδά και την γνωστή για τις ακραίες, εθνικιστικές της θέσεις, αυτοαποκαλούμενη Καναδική «Μακεδονική» Ένωση που και κατά το παρελθόν έχει διατυπώσει εμπρηστικές απόψεις και έχει γίνει πρόξενος τριβών και εντάσεων.

Την Τετάρτη 26 Ιουλίου δημοσιεύθηκε στην εθνικής κυκλοφορίας καναδική εφημερίδα «Toronto Star» ημισέλιδη καταχώρηση, με την υπογραφή της «Μακεδονικής» Ένωσης, με την οποία προβάλλεται το ετήσιο φεστιβάλ του Ίλιντεν και το παραδοσιακό πικ νικ των Σκοπιανών στο Τορόντο, με μουσικές, χορούς και άλλα πολιτιστικά δρώμενα, την Κυριακή 6 Αυγούστου.

Στην καταχώρηση που φιλοξενήθηκε στην καναδική εφημερίδα δεσπόζει, ακριβώς στο κέντρο της και με κόκκινο χρώμα, ένας παραχαραγμένος χάρτης των Βαλκανίων, που παρουσιάζει την σημερινή Μακεδονία, από την Θεσσαλία και την Ήπειρο έως την Θράκη, ενσωματωμένη στο κράτος των Σκοπίων, υπό τον τίτλο «Εθνική ημέρα της ‘Μακεδονίας’- Ίλιντεν».

Η καταχώρηση της Toronto Star ήταν φυσικό να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους της ελληνικής ομογένειας σ’ ολόκληρο τον Καναδά. Δέκτης τέτοιων αντιδράσεων έγινε και ο «Ε.Κ.» αργά το απόγευμα της Παρασκευής, από μέλη της παροικίας του Μόντρεαλ που έλκουν την καταγωγή τους από την Δράμα, την Αλεξάνδρεια Ημαθίας και την Θεσσαλονίκη.

Σε επικοινωνία που είχε αμέσως ο «Ε.Κ.» με τις εδώ διπλωματικές αρχές πληροφορήθηκε ότι ήδη το Γενικό Προξενείο του Τορόντο προέβη σε διαμαρτυρία-αλλά και σε όλες τις άλλες προβλεπόμενες ενέργειες- περιγράφοντας την πλαστογράφηση της ιστορικής, γεωπολιτικής (και γεωγραφικής) πραγματικότητας αλλά και τον αλυτρωτισμό που εκπέμπει η εν λόγω καταχώρηση.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά. Σχεδόν κάθε χρόνο η ίδια καταχώρηση, με μικρές παραλλαγές, φιλοξενείται στην Toronto Star ενώ το 2015, στο φεστιβάλ του Ίλιντεν ακούστηκαν κραυγές για «έξοδο της χώρας μας στα νερά του Αιγαίου» και συνθήματα όπως «η ‘Μακεδονία’ είναι δική μας. Είναι ο τόπος που οι παππούδες, οι πατεράδες μας και εμείς γεννηθήκαμε». Με την υπόμνηση ότι «πρέπει ν’ αγωνιστούμε για την απελευθέρωση όλων των ‘Μακεδόνων’».

Έως το βράδυ της Παρασκευής στην στήλη διορθώσεων της Toronto Sun δεν υπήρχε κάποια αναφορά επανόρθωσης ή συγγνώμης για την καταχώρηση η οποία, όπως έμαθε ο «Ε.Κ.», έχει ήδη κινητοποιήσει τις Μακεδονικές ομογενειακές οργανώσεις στις επαρχίες του Οντάριο και του Κεμπέκ.

Οι Σκοπιανοί του Καναδά, για να ενισχύσουν τις αλυτρωτικές τους τάσεις και να δώσουν μια ψευδεπίγραφη επίφαση στους ισχυρισμούς τους, κάλεσαν φέτος στο Τορόντο την καθηγήτρια Ντραγκίτσα Ποπόβσκα η οποία και θα μιλήσει σε εκδήλωση για την εθνική ιστορία της χώρας παρουσιάζοντας στοιχεία για το πως οικοδομήθηκε, σε βάθος αιώνων, η «μακεδονική» ταυτότητα.

Και όλα αυτά υπό το πρίσμα της δημοσιοποίησης του προσφάτου Συμφώνου Φιλίας ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Βουλγαρία που δόθηκε την Πέμπτη στην δημοσιότητα. Οι Βούλγαροι δεσμεύονται να στηρίξουν την «Δημοκρατία της ‘Μακεδονίας’»- αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που υπάρχει στα επίσημα διμερή έγγραφα- ώστε η χώρα να λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Μέχρι την νύχτα της Παρασκευής δεν είχε υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ζώης Μαρίνος, Εθνικός Κήρυξ

Related posts:

Comments